legat de secs

dar nu numai

religia la grupa pregatitoare – o parere

Nu o sa insist in legatura cu cat de nociva e decizia de a introduce religia la clasa pregatitoare. Cred ca a curs suficient de multa cerneala reala si virtuala pe subiectul asta si cine vrea sa se documenteze are suficient material.

 

Ce vreau eu acum sa discut este cum ne putem proteja copilasii intr-un sistem in care avem prea putin de ales. Cum remodelam copilasul expus unui val de informatie total nefolositor pe de o parte si nociv pe de alta. Cum il educam acasa astfel incat sa nu-si faca probleme la scoala.

 

Eu zic ca tine de noi, de fiecare parinte in parte. Nu e singura activitate nociva care se intampla in sistemul de invatamant romanesc. Si e bine sa fim pregatiti pentru a-i ajuta pe copii sa distinga singuri binele de rau, in acelasi timp protejandu-se de eventualele neplaceri venite din faptul ca sunt putin ‘diferiti’.

 

 • Studiaza manuanele astfel incat sa fi la curent cu ce se va preda
 • Poarta discutii cu copilul tau zilnic despre ce se intampla la scoala, pe cat posibil fara intrebari directe de genul ‘ce ai invatat azi la scoala la ora de religie’. Astfel afli parerea lui si felul in care se simte in legatura cu cele petrecute la scoala.
 • explica-i copilului ca scoala este o institutie in care profesorii ii invata pe elevi anumite lucruri si fapte, dar ca nu tot ce se invata acolo trebuie luat ca atare, sau ca litera de lege. Sunt materii bazate pe stiinte exacte cum ar fi matematia, fizica, chimia, a caror materie nu da loc de interpretare. Apoi sunt materii bazate pe anumite credinte al anumitor oameni si despre care e bine sa invatam, sa cunoastem specificul lor, dar nu si sa le luam ca litera de lege. Aici aloca-ti timp suficient, informatia asta trebuie repetata pana cand copilul ajunge, fara nici o gluma, la maturitate.
 • in cuvinte putine fii tu cel care modeleaza creierul copilului tau, fi tu cel care are ultimul cuvant in educatia zilnica a copilului. Imagineaza-ti ca scoala este un angajat al tau care isi face datoria cand mai bine cand mai putin bine, iar la sfarsitul zilei e datoria ta sa finisezi munca lui.
 • completeaza tu lista in comentarii, promit sa revizuiesc si sa adaug in articol orice idee pertinenta

10 răspunsuri la „religia la grupa pregatitoare – o parere

 1. Marius Martie 4, 2012 la 07:52

  continuare aici pt. Nautilus:

  Din experienta mea scolara, popii sunt cei mai putin nocivi in educatie, sunt mai educati si mai de bun simt decat 90% din invatatorii si profesorii pe care i-am intalnit eu.
  De directori nu mai zic, ultimul, cel de la scoala de proximitate, la care ar trebui eu sa-mi duc fetita anul asta in clasa 0, mi-a zis ca foarte rau ca m-am ocupat de copil si acum stie sa citeasca cursiv, sa scrie si sa rezolve la matematica ecuatii cu 1 necunoscuta. Asta inseamna ca e un copil supra-dotat(LOL, e normal si atat!) si ca se va plictisi la scoala, si e vina mea, ei n-au ce sa-i faca.
  Asa ca 1 ora de religie e o bagatela pe langa restul de 19 ore sapatamanale sub linia directoare a unui astfel de specimen.

 2. Nautilus Martie 5, 2012 la 07:09

  Învăţătorii şi profesorii au şi ei talentul de talentul de a suci totul în direcţii în care nu ai vrea să ajungi, dar şi l-au perfecţionat doar de 67 de ani, nu de 2000. Aşa încât sunt mai puţin subtili, mai brutali 🙂

  ~Nautilus

 3. Marius Martie 5, 2012 la 09:18

  mda, din pacate, si religia in scoli e predata de o struto-camila = popo-profesor, ca nu sunt popi aia care o predau, ci niste profesori scoliti rapid in noua materie …

 4. Li Martie 6, 2012 la 06:51

  Este adevarat insa ca se vor plictisi daca stiu deja totul inainte de scoala.Nepotul meu vine acasa (clasa 1 ) si zice :imi vine sa mor de plictiseala in banca.Colegii mei sunt asa de prosti !

  Na ja, totul bine si frumos ca e asa de istet , sunt mandra de el, INSA : copilul se plictiseste deci automat nu mai este atent la ora si face alte chestii, in al doilea rand sper sa nu le zica celorlati , sunteti niste prosti, ca va avea probleme cu colegii de clasa.Si nimica nu e mai groaznic pentru un copil decat sa fie marginalizat.

  Control 100 % nu vei avea nici asupra copilul nici asupra scolii.Cu o educatie de bun simt primita acasa , condusa de parinti cu perseverenta, vei avea sanse mai multe ca copilul tau sa se comporte mai mult dupa principiile tale decat dupa cele ale societatii.

  • Mary Martie 6, 2012 la 09:58

   „Cu o educatie de bun simt primita acasa , condusa de parinti cu perseverenta, vei avea sanse mai multe ca copilul tau sa se comporte mai mult dupa principiile tale decat dupa cele ale societatii.”

   cam aici sunt si eu

 5. Marius Martie 6, 2012 la 07:12

  Noi o sa incercam direct in faza 2, sa o inscriem la o scoala mai buna, sa incercam pe cat posibil sa limitam riscul de plictiseala. Eu am avut problema asta si stiu ca te poate afecta decisiv. Si nu a fost vorba de plictiseala, ci de faptul ca eu nu am fost nevoit sa invat, aproape niciodata in viata mea, decat foarte sporadic pe la admiteri si pe la facultate.
  Si noi, parintii, suntem putin dificili in cazul asta, in sensul ca fetita este dezvoltata cognitiv cat pentru clasa a 2-a direct, dar dorim inscrierea in clasa pregatitoare – conform dezvoltarii emotionale, nu cognitive.
  Dar pentru cei care se plictisesc la scoala legiuitorul a prevazut:
  „ART. 57
  (1) Statul sprijină copiii şi tinerii capabili de performanţe înalte atât în unităţi de învăţământ,
  cât şi în centre de excelenţă.
  (2) Coordonarea acţiunilor prevăzute la alin. (1) este asigurată de Centrul Naţional de Instruire
  Diferenţiată, înfiinţat prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Educaţiei, Cercetării,
  Tineretului şi Sportului.
  (3) Resursele umane, curriculare, informaţionale, materiale şi financiare pentru susţinerea
  copiilor şi a tinerilor capabili de performanţe înalte se asigură de unităţile de învăţământ şi de
  inspectoratele şcolare, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei,
  Cercetării, Tineretului şi Sportului.
  (5) Copiii şi tinerii capabili de performanţe înalte beneficiază, indiferent de vârstă, de
  programe educative care le respectă particularităţile de învăţare şi de orientare a performanţei.
  Aceste programe sunt de aprofundare a învăţării, de grupare pe abilităţi, de îmbogăţire a curriculumului cu noi domenii, de mentorat şi transfer de competenţă, de accelerare a promovării conform ritmului individual de învăţare.”

  Din pacate nu se aplica legea … eu m-am interesat, inclusiv la Inspectorat, nu au cadru metodologic, nu stiu ce si cum sa faca.

  • Nautilus Martie 6, 2012 la 08:56

   Legea e interpretată după cum vrea muşchii lor, ca să se prevină derapajele sociale (expresie care îl obsedează pe Micul Schumacherescu, doar a avut parte de o mulţime de derapaje în cariera lui de pilot de raliuri) 🙂

   „Statul sprijină copiii şi tinerii capabili de performanţe înalte atât în unităţi de învăţământ,
   cât şi în centre de excelenţă”
   – da. „Sprijinul” se limitează la un grad de atenţie din partea unor profi mai destupaţi la minte (dacă se întâmplă să fie unii în şcoală) şi în viitor trimiterea la olimpiade şi concursuri. Atât.

   (Contraexemplu: în unele instituţii de stat, perioada lucrată de un funcţionar de specialitate juridică „este echivalată cu vechimea în magistratură”. Bineînţeles, fiindcă ei trebuie să aplice ceea ce scrie negru pe alb, este echivalată …strict în privinţa salarizării. Nu te lasă să îţi dai demisia de acolo, să treci la magistratură şi să devii automat judecător cu vechime, fără să fi dat examenele corespunzătoare şi să fi făcut carieră.)

   Pentru minţile comuniste luminate care au organizat Statul modern, orice gest prin care o iei înaintea turmei, care ar putea fi turmă de elevi, studenţi, funcţionari sau orice altceva = derapaj social. (În anii ’90 nu se numea derapaj social, ci „vin moşierii”.)

   ~Nautilus

  • Mary Martie 6, 2012 la 09:58

   Cred ca sunt destul de greu de comparat si nu cred ca are vreun rost sa o facem in definitiv. Ambele sunt nocive, ambele trebuiesc combatute sau macar ocolite cu tenacitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: